Wat is Aromatherapie?

Door Pierre Franchomme, farmacoloog, aromatoloog en onderzoeker uit “Essential oils vegetable oils & floral waters, must-have ingredients” door Isabelle Pacchioni.

Aromatherapie is een onderdeel van de fytotherapie en maakt gebruik van de vluchtige actieve bestanddelen van aro- matische planten, d.w.z. planten die het vermogen hebben om dankzij de zon en de fotosynthese een essence te synthetiseren.

Deze wetenschap richt zich op het thera- peutische, curatieve of preventieve gebruik van essentiële oliën. Ze worden doorgaans verkregen door stoomdistillatie van een deel van de plant (blad, bloem, schors enz.). Alleen de essences van de vruchtwand van citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn enz.) worden bij voorkeur verkregen door mechanische koude extractie.

De term “aromatherapie” werd in 1935 gelanceerd door René-Maurice Gattefossé, een scheikundige uit het Franse Lyon, die veel baanbrekende persoonlijke en wetenschappelijke experimenten met es- sentiële oliën heeft uitgevoerd. Andere wetenschappers, zoals Charles Chamber- land, bioloog en assistent van Louis Pasteur, hadden de spectaculaire antimicrobiële werking ervan al eerder bestudeerd. En het moet gezegd, ook Hippocrates behandelde patiënten met behulp van aromatische dampen… in de 5e eeuw voor Chr. al.

 

Waarvoor kunnen essentiële oliën dienen?
Voor nagenoeg alles, dankzij hun enorme diversiteit en hun erkende doeltreffendheid.

Er zijn meer dan 10.000 verschillende aro- matische bestanddelen van essentiële oliën gekend, waarvan 200 hoofdcomponenten. Dit verklaart waarom hun therapeutisch arsenaal zo gevarieerd en uitgebreid is. En waarom die essentiële oliën erin slagen om keelpijn, maagpijn, huid- of urineproble- men, slaap- of transitstoornissen… en vele andere kwalen te verlichten!

Een essentiële olie heeft, afhankelijk van haar hoofdbestanddeel, niet alleen een kernactiviteit, maar ook altijd andere werkingen. Die zijn gelieerd aan de vele talloze grote of kleine moleculen (lavendel, bijvoorbeeld, heeft er meer dan duizend!). Zo zijn bepaalde essentiële oliën tege- lijkertijd bacteriedodend, virusdodend, mijtenverdelgend, schimmelwerend en insectendodend.